ön 2 dişde dişeti çekilmesi

Diş Eti Hastalığı Nasıl Belli Olur?

Estetik diş Sertaç Kızılkaya
Estetik diş Sertaç Kızılkaya

Bu yazımızda diş eti hastalıkları nelerdir, nasıl anlaşılır?’
Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir? konularına değineceğiz.
Diş eti hastalıklarının en temel belirtisi diş etlerinde kanamaların olmasıdır. Sağlıklı olan bir diş etinde kanama olmaz.
Diş etinde şişme veya kızarma meydana geliyorsa diş etiniz sağlıksız olabilir. Diş etlerinde oluşan diş eti çekilmeleri ve açığa çıkan diş köklerinde oluşan hassasiyet diş eti hastalıklarının belirtisidir.
Diş etinin kenarlarında veya dişlerin arasında oluşan diş taşlarından dolayı diş etlerinde siyah renkli alanların bulunması sağlıksız bir diş etine işarettir.

Diş eti ve dişler arasında iltihap oluşmuşsa, dişlerde sallanma oluyor ve dişlerinizin arasında açılma varsa, ağzınızda kötü bir koku ve tat oluşması gibi belirtiler gösteriyorsanız diş eti hastalıkları açısından uzman bir diş hekimine gitmeniz gerekir.
Özellikle bu sebeplerle tercih edilse de bütün hastalarda arka bölge için çok iyi bir tedavi alternatifidir. Altyapı veya porselen provası gerektirmediğinden zamanı olmayan hastalar için de uygundur.

Alt çene diş eti hastalığı
Diş eti çekilmesi ve tedavisi

Flep Operasyonu Nedir?

Flep operasyonu, lokal anestezi altında diş etlerine yapılan bir ameliyattır. Flep operasyonuyla, hastaların ulaşmakta güçlük çektiği derin cepler elimine edilir ve granülasyon dokuları temizlenir. Flep operasyonu, hastalara klinikte uygulanan diş yüzeyi temizliği (detertraj) ve kök yüzeyi düzleştirilmesi (subgingival küretaj) işlemlerinden sonra hala diş eti iltihabı ve derin cepler mevcut olduğunda yapılmalıdır. Diş etleri açılarak diş köklerine ve

hastalıklı kemiğe ulaşılıp, hastalıklı dişetleri ve kök yüzeyleri temizlenir, kemik kaybı olan bölgelere kemik yerine geçen maddeler (greft + membran) eklenerek iyileşme sağlanır.

Dişeti Kanaması
Diş eti Kanaması

Serbest Diş eti Grefti (SDG) ve Kök Yüzeyi Örtülmesi Nedir? Diş eti çekilmesi olan ve yeterli keratinize diş eti bulunmayan bölgelerde, hastanın kendi sert damağından alınan keratinize dokunun sorunlu bölgeye yerleştirilme işlemine serbest diş eti grefti operasyonu denir. Bu işlem bazen diş eti çekilmesini önlemek için de yapılabilir. Açılan kök yüzeylerinin örtülmesi amacıyla da farklı tekniklerle operasyonlar uygulanabilmektedir.

Gingivoplasti – Gingivektomi Nedir?

Diş etinin çeşitli nedenlerle (İItihabi, genetik) büyüdüğü durumlarda ya da hastanın güldüğünde dişetleri normalden fazla görünüyorsa (Diş eti gülümsemesi-Gummy smile) uygulanan bir metottur. Gülümsemede estetiği bozan diş etindeki fazlalık küçük bir operasyon ile düzeltilir. Bu kişilerde

diş hekimi diş eti seviyesi ve biçiminin nasıl olması gerektiğini belirleyip bu seviyeye kadar diş etlerini düzelterek simetrik ve uyumlu bir gülüş estetiği sağlar.

Bir cevap yazın