Diş Eti çekilmesi neden olur?

Diş Eti Neden Şişer, Çekilir, Sızlar, Kanar, Kızarır Kokar?

Diş Etlerinde Çekilme ve Tedavisi

Önceki yazılarda, diş eti iltihabı ve onun ilerlemiş hali diş eti hastalığından bahsettik. Kemikte nelere yol açabileceğinden bahsettik. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya’dan aldığımız bilgileri size aktarmaya devam ediyoruz. Kendisi İstanbul Küçükçekmece E 5 üzerinde Korudent diş kliniğinde hizmet vermeye devam ediyor. Cennet metrobüs durağı yanındaki kliniğinden randevu almak isterseniz 02126616979 arayabilirsiniz. Bu yazıda diş eti neden şişer, çekilir, sızlar, kanar, kızarır kokar sorularına cevap verecek kendisi. 

Fizyolojik Diş Eti Çekilmesi

ön 2 dişde dişeti çekilmesi
Diş taşına bağlı alt çene ön dişte, dişeti çekilmesi.

Kemiğin üzerinde diş eti vardır. Diş eti kemik üzerinde duruyor. Alttaki zemin kaydığı zaman, yani kemik eridiği zaman, diş eti de onunla beraber aşağıya doğru çekilmeye başlıyor. Bir kişide diş eti çekilmesi var ise ve ilerlemiş ise mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş hekimi çekilmenin boyutunu ve nedenini tespit eder ve gerekiyor ise tedavisine başlar. Diş eti çekilmesi her zaman hastalık demek değildir. Diş eti çekilmesi fizyolojik de olabilir. Genellikle 1 milimetre civarlarında olan diş eti çekilme ise fizyolojiktir yani normaldir denilebilir.

Diş eti çekilmesi varsa bunu fizyolojik, yaşa bağlı, ilerleyen, orta yaş ve idaresindeki dönemlerde olabilen görülebilen bir şeydir.  yani kırklı ellili yaşlarda diş eti çekilmesi 1-1,5 mili metre ise bu fizyolojik kabul edilir. Ama onun ötesinde bir diş eti çekilmesi varsa kemikte erime var diyebiliriz. Diş eti hastalığından söz edilebilir. Tedavi gerektirir. 

Diş Eti Hastalığı

Diş etinde oluşmuş çekilmenin fizyolojik olmadığı tespit edildi ise o zaman etkeni bulmak ve onu ortadan kaldırmak lazım. Yani antimikrobiyal bir tedavi gerekir. Mikropları bertaraf eden bir tedavi protokolu uygulamak gerekir.

Hastalığa yakalanan insanların şunu çok iyi kavramaları lazım. Bu hastalıkla beraber yaşamak gerekiyor. Diş eti hastalığını hiçbir zaman olarak bitemez.

diş eti hastalığı tedavisi
Diş eti hastalığı tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Diş eti hastalığı tedavisinde standart olarak 3 seans vardır. Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme işlemi yapılır. Gerekir ise lazer veya ilaç kullanılabilir. Sonrasında cerrahi yöntem veya idame tedavisi yapılır. Gerekir ise lazer veya ilaç kullanılabilir. Sonrasında cerrahi yöntem veya idame tedavisi yapılır.

  1. Diş taşı temizliği
  2. Kök yüzeyi düzleştirme işlemi yapılır.
  3. Polisaj

Biz dokuları açıyoruz ve içerideki hastalıklı bölgeyi çıkarıyoruz. Gerektiğinde rejeneratif tedavi uygulayarak tekrar bu kaybedilen dokuya geri kazanmaya çalışıyoruz. Eğer hasta tedavi sürecinde işbirliğine çok yatkın ise ve evde yapması gereken bakımı çok iyi yapıyor ise ve cep derinlikleri çok fazla değilse  cerrahi yönteme gerek kalmıyor. Sadece başlangıç periodontal tedavi uygulanıyor. Bu da kök yüzeyi düzleştirme seanslarının ardışık olarak uygulanması demek. Daha sonra da hastayı belli periyotlarda kontrollere çağırıyoruz.

Diş eti hastalığı başladığı zaman şu belirtiler görülür. Diş eti;

  • Kızarır
  • Şişer,
  • Sızlar,
  • Kanar,
  • Kokar
  • Çekilir,
Diş eti neden kanar, kızarır, kokar, şişer
Diş eti neden kanar, kızarır, kokar, şişer

Neden kızarır? İltahabın ilk aşamalarında diş eti kızarıklığı olması normaldir.

Neden şişer? Enfeksiyon oluşur ve vücut savunma hücreleri o bölgeye toplanır. Bir reaksiyon olarak ödem ve şişlik oluşur.

Neden sızlar? Hem enfeksiyon hem de açığa çıkan diş kökü diş ve diş eti bölgesinde sızlama ile kendini gösterir.

Neden kanar? Kızaran diş etinde kılcal damar çeperi incelir ve en küçük bir dokunuşta kanamaya başlar.

Neden kokar? Kanama ve diş etindeki enfeksiyon ağız kokusunun başlıca nedenidir. Etkenler ortadan kaldırılıp tedavi edildiğinde ağız kokusu şikayeti geçecektir.  Ağız kokusu tedavisi  yazımı okudunuz mu?

Diş Eti Tedavi Kontrol Süresi

Sağlıklı Diş Eti için başlangıçta üçer aylık periyotlar daha sonra 6 ay ve birer yıllık periyotlarla takip ediyoruz. Hastalığa yakalanan insanların şunu çok iyi kavramaları lazım. Bu hastalıkla beraber yaşamak gerekiyor. Diş eti hastalığını hiçbir zaman olarak bitemez. Yani bakterileri vücudumuzdan tamamen atamayız. bakteriler biz yaşadığımız sürece vardır. Biz onları kontrol altında tutarsak diş eti hastalığımız ilerlemez.  

 

Bir cevap yazın