Diş eti hastalığı tedavisi

Diş Eti Hastalığı Çeşitleri

Diş Eti Hastalıkları Çeşitleri

Diş eti hastalıkları, kemik ve dişleri çevreleyen dokuları etkileyen enfeksiyonlardır. Bu hastalıklar, aynı zamanda, periodontal hastalıklar adını alır.İlerlemeden tedavi edilmesi esastır. Diş eti hastalığı çeşitleri hastalığın ilerlemesini ve sonuçlarını etkiler. Teşhis ve tedavi için Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya 021266169

Gingivitis ve Periodontitis: Diş eti hastalıkları iki ana tipi vardır.
Diş eti tedavisi
Diş eti ve kemik erimesi seviyesi önemlidir.

Diş eti iltihabı: Bu durum dişeti hastalığının nispeten yumuşak şeklidir. Hastalık sadece sakız ve diş çevreleyen yakın dokuları etkilemektedir.
Tıbben, iltihap yani gingivitis ‘diş etleri iltihabı “dır. Bu enflamasyon dişeti şişmesine neden olur. Diş etleri kızarır ve yer almaya kanama daha ihtimali var. Kanamaya neden olabilir fırçalama sırasında uygulanan bile küçük basınç ile kanam başlar.
Bu iltihabın temel nedeni yanlış fırçalama veya yetersiz ağız sağlığıdır. Ağız hijyeni eksikliği diş etlerine yakın bölgelerde bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Bakteriler diş etine ve altındaki kemik dokusuna zarar verirler.

  • Periodontitis
  • Kronik periodontitis
  • Agresif periodontitis:
  • Akut NekrotizanPeriodontal hastalık 
  • Hafif periodontitis
  • Orta periodontitis

Şiddetli periodontitis

Hastalık ilk aşamada kolaylıkla tam olarak tedavi edilebilir.

Periodontitis: Bu durum gingivitisin  ileri aşaması olarak kabul edilebilir. Bakteri faaliyeti uzun bir süre devam etmiştir.Diş ile diş eti birleşme bölgesinde bakteriler yerleşmiştir ve yayılma eğilimindedir. Bu plak adı verilen yapı diş eti hastalığının asıl sorumlusudur. Periodontitis olarak, plak diş eti çizgisinin altındaki çok bir alana genişler. Bakteri plağı diş eti tahrişine neden zararlı ürünler üretmek. Bu toksinlere yanıt olarak, dişeti iltihaplı olur.Bu hasar diş etlerinde periodontal cepler oluşturarak, hastalığa neden olabilir. Zaman ilerledikçe, bu cepler derinleşir ve enfekte olur. Dişler sallanmaya başlar. Ağrı ve enfeksiyon nedeni ile çekilmesi gerekir.
Periodontitisin birçok formları olabilir. En sık gözlenen formları şunlardır:

Kronik periodontitis: Bu periodontitis en sık görülen şeklidir. Gingiva (diş bağlı olduğu doku) ve cepler oluşur. Bu durum, yetişkinlerde daha ortaya çıkar ve yaş ile ilerleme görülmektedir.

Agresif periodontitis: periodontitis bu tür özellikleri eki, ailesel toplama ve kemik yıkımı anidir ve kemik kaybı vardır.

Akut NekrotizanPeriodontal hastalık : Hastalığın tipi nedeniyle nekroz olarak bilinen hücrelerin onarılamaz ölümü söz konusudur. Periodontal ligament, dişeti dokuları ve alveol kemiğinin ölür.  HIV enfeksiyonu, immünosüpresyonun vb gibi sistemik hastalıkların etkilenen bireyler bu hastalığa yatkındır.

Sistemik hastalığın biçimi olarak Periodontitis: önceki kategoriye aksine, bu formu normalde genç yaşta sergilenir. Diyabet, kalp hastalığı ve solunum hastalığı gibi sistemik koşullar hastalıkların bu tür ile ilgilidir.

Hafif periodontitis: Hafif periodontitis periodontitis ilk şeklidir. Plak dişeti ve diş arasındaki boşlukta hesap (tartar) içine sertleşmeye başladığında görünür. Yani, bakteriler ve bunların toksinleri eti çizgisinin altında yaymak mümkün olacak. Bu onları daha kolay dişleri destekleyen kemik ve dişeti dokusu saldırı yapar. 4-5 mm aralığında sakız çatlaklar olduğunda sondalama derinlikleri oluşur.

Orta periodontitis: Hafif periodontitis tedavi edilmezse ya da düzgün tedavi edildiğinde Orta periodontitis oluşur. Dişeti 6-7 mm bir derinliğe sahip olacaktır.

Şiddetli periodontitis: Bu tedavi edilmezse ilerler.

Bir cevap yazın