Sayfa İçeriği
Gingivektomi Nedir?
Gingivektomi, diş eti hastalıklarını tedavi etmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemde, enfekte veya fazla diş eti dokusu cerrahi olarak çıkarılır. Gingivektomi genellikle, diş eti büyümeleri, derin diş eti ceplerinin temizlenmesi ve diş eti şekillendirme amacıyla yapılır. Amaç, diş etlerini sağlıklı hale getirerek dişlerin etrafında plak ve bakterilerin birikmesini önlemektir. Gingivektomi sonrasında dişlerin daha belirgin hale geldiğini ve temizliğinin daha kolay olduğunu fark edebilirsiniz.
Gingivoplasti Nedir?
Gingivoplasti, diş etlerinin estetik olarak şekillendirilmesi amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu işlemde, diş etleri düzensizse veya dişlerin daha uzun görünmesi isteniyorsa diş eti dokusu yeniden şekillendirilir. Gingivoplasti genellikle estetik kaygılarla yapılır, ancak bazı durumlarda diş sağlığını iyileştirmek için de tercih edilebilir. İşlem sonrasında gülüşünüzün daha simetrik ve estetik olarak daha hoş görünmesi amaçlanır.
Her iki işlem de genellikle lokal anestezi altında yapılır ve iyileşme süreci nispeten hızlıdır. Detaylı bilgi ve değerlendirme için diş hekiminizle görüşebilirsiniz.
Şimdi sizin için Gingivektomi ve Gingivoplasti işlemlerini görselleştireceğim.
Görselde, Gingivektomi ve Gingivoplasti işlemleri gösterilmektedir. Sol tarafta, Gingivektomi işlemiyle enfekte ya da fazla diş eti dokusunun çıkarıldığı bir süreç yer almakta. Sağ tarafta ise, Gingivoplasti işlemiyle diş etlerinin estetik olarak yeniden şekillendirildiği bir aşama görülmektedir. Bu görsel, işlemler öncesi ve sonrası diş etlerinin görünümündeki değişiklikleri vurgulamaktadır.
Gingivektomi; dişetinin kesilmesi demektir. Önceden pek sık tercih edilen bir yöntem olmasına rağmen, patolojik periodontal cebin uzaklaştırılmasına yönelik, endikasyon olduğunda etkili bir tedavi yöntemidir.
Gingivektominin amacı; patolojik cebin giderilmesidir. Ağız hijyeninin korunmasına imkan veren bir ortamın ve fizyolojik dişeti biçiminin yaratılmasıdır. Bu teknik ile yalancı cepler (pseudo pocket = yani dişetinin koronal yönde büyümesiyle oluşan, epitelyal ataçman bölgesi ve alttaki destek periodontal dokularda yıkımın olmadığı cepler) ve fibröz kemik-üstü cepler elimine edilebilir. Rezektif bir tekniktir
Gingivektomi Ne Zaman Yapılır (Endikasyonları)
- Duvarı sert ve sıkı ise kemik üstü ceplerin uzaklaştırılmasında
- Diş eti büyümelerinde
- Kemik üzeri periodontal apselerin tedavisinde
- Tedavi işlemleri öncesinde (sert dokuya müdahale gerektirmeyen kron boyunun yükseltilmesi istenen olgularda)
- Diş etlerindeki asimetriyi gidermek amacıyla
- Yumuşak dokuların neden olduğu diş erupsiyon bozukluklarında
Gingivektomiden Sonra İyileşme
Yüzeyde koruyucu pıhtı tabakası birikir. Pıhtının altındaki dokuya akut iltihabi infiltrasyon başlar. Bu iyileşme sürecinde görülen normal bir reaksiyondur. Daha sonra pıhtı, granülasyon dokusu ile yer değiştirir.
24 saat içerisinde; yeni bağ dokusu hücrelerinde, özellikle anjioblastlarda, artma olur, gün; çok sayıda genç fibroblastlar bölgede yer alır. Damardan zengin granülasyon dokusu koronale doğru ilerler ve yeni serbest dişeti kenarı ve sulkus oluşur. Periodontal ligament damarlarından kaynaklanan kapillerler, granülasyon dokusun iç taraflarına doğru göç ederler ve 2 hafta içinde dişetindeki damarlarla birleşirler.
Epitel hücreleri, işlemden 12-24 saat sonra yaranın kenarından alttaki granülasyon dokusu üzerinden hareket etmeye başlar ve dokuyu üstteki pıhtı tabakasından ayırır. Epitel hücrelerinin aktivasyonu 24-36 saat içerisinde zirve noktasına ulaşır. Yeni epitel hücreleri yara kenarına komşu epitelin bazal ve derin spinoz tabakalarından köken alarak, yara ve pıhtının üzerinden -ki bu pıhtı ilerde granülasyon dokusuna dönüşecektir- yara yüzeyini örter. Epitel hücreleri adeta yuvarlanarak ilerlerler ve hemidezmozomlar ve yeni bazal membran ile birbirlerine ve komşu dokulara tutunurlar. 5-14 gün içinde yüzey epitelizasyonu tamamlanır. Keratinizasyon ile beraber tam olarak iyileşme bir ay içinde gerçekleşir.
Gingivektomiden sonraki iyileşme modeli herkeste aynıdır, ancak iyileşme için gerekli olan süre; kesilen yüzeyin genişliğine, lokal irritanlarla kontamine olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Fizyolojik pigmentasyonu olan hastalarda, iyileşen dişetinde artık pigmentasyon görülmez.
Gingivoplasti Nedir?
Gingival ve periodontal hastalıklar dişetinde şekil bozukluklarına yol açar. Dişeti kenarının bıçak sırtı gibi olan şekli değiştiğinde, yiyecekler üzerinden kolaylıkla kayıp gidemez ve burada birikmeye başlar. Bu sürekli bir irritasyon demektir. Gingival yarıklar, kraterler, basamak şeklindeki dişeti kenarı ve dişeti büyümeleri bu tür durumlara örnektir. Fizyolojik dişeti formunun sağlanması için dişetinin yeniden şekillendirilmesine gingivoplasti denir. Her gingivektomi operasyonu sırasında mutlaka gingivoplasti işlemi de vardır. Gingivektomi cep eliminasyonuna yönelik rezektif bir tekniktir. Gingivoplasti ise basitçe, dişetine form verilmesi demektir.
Gingivoplasti gingivektomiye benzer ancak amacı farklıdır. Gingivektomi cebi elimine etmek, gingivoplasti ise fizyolojik konturun sağlanabilmesi için dişetine yeniden şekil vermek amacıyla yapılır. Gingivoplasti işlemi gingivektomiden bağımsız olarak da uygulanabilen cerrahi bir yaklaşımdır. Bu durumda hastada patolojik cep oluşumu söz konusu değildir. Dişetinde sadece form bozukluğu vardır ve bunun düzeltilmesi gerekmektedir. Örneğin; ANUG vakalarında akut tablo geçtikten sonra dişetinde kalan form bozukluklarını düzeltmek ve tedaviyi tamamlamak için gingivoplasti yapılması gerekmektedir.
Gingivoplasti periodontal bıçak, bisturi ve elmas frezler veya elektrokoterle yapılabilir. Gingival marjin inceltilir, yapışık dişeti kısmı inceltilir, interdental bölgede vertikal oyuklar yapılır. Yani dişetine, yiyeceklerin kolayca kayıp geçebileceği fizyolojik formu verilmeye çalışılır.