Dişeti Çekilmesiolan bir ağız

Diş Eti Hastalıkları Hangileridir?

Diş eti hastalıkları yani diğer adıyla periodontal hastalıklar, dişin kendisini değil, dişi çevreleyen dokuları etkileyen enfeksiyon hastalıklarıdır. Çürük olmayan dişler dahi diş eti hastalıkları nedeniyle kaybedilebilir. Diş eti hastalıkları bazen bir bazen de daha fazla sayıda dişi etkiler. Bu hastalıklar; çocuklarda, büyüme çağındaki gençlerde, erişkinlerde ve yaşlılarda görülebilir. En yaygın kronik hastalıklardan olan periodontal hastalıklar, çoğu zaman ağrısız seyreder ve bu nedenle hasta tarafından zor fark edilir. Hasta bazen hekime başvurmakta geç kalabilir.

Diş çevresindeki destek dokular; diş eti, diş kökü, çene kemiği ile diş kökünü çene kemiğine bağlamaya yarayan liflerdir. Bu yapıya “periodonsiyum” denir. Ağızdaki enfeksiyon sadece diş etini etkilediğinde bu duruma “gingivitis” adı verilir. Bu hastalığın en önemli belirtisi; şişmiş, kırmızı, parlak, yumuşak ve çabucak kanayan diş etidir.

Hastalık daha da ilerlediğinde, diş eti ile birlikte diğer dokular da etkilenir. Buna da “periodontitis” denir. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında; diş eti kanaması, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş etinde çekilme, diş etinde büyüme, dişlerin yer değiştirmesi, dişlerin aralanması, uzaması ve sallanması, abse oluşumu, hassasiyet ve ağızdaki kötü kokudur. Diş etinde ağrı genellikle abse oluştuğunda görülür. Periodonsiyumda enfeksiyon, estetik bozukluk, çiğnemede kayıp ve yapılacak protezleri taşıyamayacak kadar hastalıklı bir altyapı oluşur.

Periodontal Hastalıklar Hangileridir?

Periodontal hastalığın tipi, tedavinin başarısını etkiler. Birçok periodontal hastalık bulunur. En sık görülenleri sizin için özetledik.

Gingivitis Nedir?

Diş eti hastalıklarının en hafif seyredenidir. Mikrobiyal dental plak nedeniyle oluşur. Diş etinde oluşan ödem, kırmızı renkli ve parlak diş eti, fırçalama esnasında veya kendiliğinden kanama ve ağız kokusu ile belirti verir. Bu dönemde ağrı azdır ya da yoktur. Gingivitis, hekim tedavisi ve doğru ağız bakımı ile başarıyla tedavi edilir. Diş etine batmış bir cisim varsa bu da diş etinde abse ve akut ağrıya neden olur.

Kronik Periodontitis Nedir?

Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları

Periodontitis tipleri içinde en sık görülendir. Erişkin bireylerin birçoğunda vardır. Yavaş ilerlediği için çoğu zaman fark edilmez. Bu yüzden tedaviye geç kalınma riski vardır. Bu hastalıkta, dişi çevreleyen destek dokular enfekte olur. Diş eti, diş etini dişe ve diş kökünü diş kemiğine bağlamaya yarayan lifler ile diş kemiği erir ve orada bir cep oluşur. Diş etinin altında bulunan kök yüzeyinin üzerinde mikrobiyal dental plak ve diş taşları oluşur. Cep boşluğu içinde bakteriler ve yiyecek artıkları birikir ve enfeksiyon daha derin dokulara ilerleyerek dişin kemik desteğini azaltır. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında; koyu kırmızı, morumsu bir renge dönmüş diş eti, diş etinde çekilme, dişlerin aralanması, uzaması, dönmesi, sallanması, diş etlerinde oluşan ceplerin içinde yiyecek artıklarının birikmesi ve ağız kokusu sayılabilir. 

Başlangıç düzeyindeki ve orta düzeyde ilerlemiş kronik periodontitis cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Hastalığın ilerlediği vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar; şeker hastalığı gibi bazı sistemik rahatsızlıklar, sigara kullanımı ve stres hastalığın şiddetini de tedavideki başarı oranını da etkiler.

Agresif Periodontitis Nedir?

Bu hastalığa daha nadir rastlanır. Genç kişileri etkileyen, şiddetli bir periodontitistir. Agresif periodontitis hastalığı kalıtsal da olabilir. Kişilerde sistemik anlamda herhangi bir sağlık sorunu yoktur. Bu hastalık, yerel ve yaygın olmak üzere ikiye ayrılır. Yerel olan tipte diş etinde hastalık belirtisi azdır ancak cepler derindir ve kemik yıkımı ileri düzeydedir. Yaygın olan tipte ise klinik belirtilerin çoğuna rastlanır ve kemik kaybının birçok dişi etkilediği görülür. Bu hastalık, kronik periodontitise göre daha zor tedavi edilir.

Sistemik Hastalıklarla Birlikte Görülen Periodontitisler Hakkında Bilgiler

Diş Eti Ağrıları
Diş Eti Ağrıları

Periodontitis; kanda görülen bazı hastalıklar, bazı metabolik hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ağızdaki belirtileri olarak da ortaya çıkabilir. Bu tip periodontitislerin tedavisi tıp doktoruyla birlikte yürütülür.

Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar Hakkında Bilgiler

Dişlerin arasını dolduran diş etinin en üstünden başlayarak diş etinin yok olmasına(nekroz) ve tedavi edilmediği takdirde kemik erimesine neden olan periodontal hastalıklardır. Sigara kullananlarda, stres yaşayanlarda, ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde ve AIDS hastalarında daha sık rastlanır. Hastanın ağrısı çoktur.

Diş Eti Absesi ve Periodontal Abseler Hakkında Bilgiler

Diş etine bir yabancı madde battığında, diş etinde abse oluşur. Diş etinde kırmızılık, hassasiyet ve şişlik görülür. Kemik erimesi ilerlemiş ve tedavi görmemiş hastalarda periodontal cep içinde bulunan bakteri sayıları artar ve periodontal abseler oluşur. Diş etinde ağrı, şişlik, kırmızı – morumsu renk, kanama, cerahat akışı gibi çeşitli belirtiler görülür.

Bir cevap yazın