Diş eti kanaması ağız kokusuna da neden olur ve tedavi edilebilir bir hastalıktır İstanbul Küçükçekmece Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya açıkladı

Ağız Kokusunun Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusu oldukça rahatsız edicidir ve kişi bütün önlemleri almış olsa bile oluşabilir. Genellikle diş çürüklerinden kaynaklanan ağız kokusu; diş eti hastalıkları, reflü ve ülser gibi sindirim sistemleri hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bunların dışında sinüzit ve solunum yolu enfeksiyonlarında ya da tükürük miktarının az olduğu ağız kuruluğu vakalarında da ağız kokusuna rastlanabilir. 

Ağız kokusunu tedavi edebilmek için öncelikle kokunun sebebini bulmak gerekir. Diş hekimi, öncelikle diş çürüğü ve diş eti hastalığı olup olmadığına bakmalıdır. Ağız kokusunun nedeni diş çürüğü ise çürük dişin temizlenmesinin ardından diş dolgusu ya da kanal tedavisi gerçekleştirilmeli ve bunun üzerine de doğal dişi taklit eden diş kaplaması yapılmalıdır.

AĞIZ KOKUSU DİŞ ETİ KAYNAKLI İSE NE YAPILMALIDIR?

Ağız kokusu, bir diş eti hastalığının da habercisi olabilir. Bu durumda öncelikle diş taşı temizliği yapılmalıdır. Dişteki taşların temizlenmesinin ardından diş eti hastalıkları hâlâ sürüyor ise diş etine yönelik bir tedavi başlatılması gerekir. Periodontal cep olması durumunda tam bir diş eti tedavisi gerçekleştirmeden ağız kokusunu tedavi edebilmek mümkün değildir. 

Dişlere daha önce yapılmış uygulamaların kötü olması da ağız kokusuna neden olabilir. Dişlere yapılan köprü kaplamalarda gövde altı diş eti ilişkisi yeterli düzeyde hijyenik değilse ağızda yemek artıkları birikebilir ve bu da ağız kokusuna sebep olur. Köprü gövdesi dışında dişlerin birleştiği noktalardaki dolgu ve kaplamalarda tutucu alanlar meydana gelebilir. Böyle noktalar düzeltilerek temizlenebilir duruma getirilmelidir.

AĞIZ KOKUSU SİNDİRİM SİSTEMİ KAYNAKLIYSA NE YAPILMALIDIR?

Sindirim sistemi hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve kulak burun boğaz hastalıkları alanında uzman hekimlerce değerlendirilip bir diş hekimiyle birlikte konsültasyon yapılmalıdır. Şeker hastalarında da ağız kokusuna sıkça rastlanır. Bu hastalarda aseton kokusuna benzeyen keton kokusu yoğun şekilde hissedilir.

NEFES KOKUSU İLE AĞIZ KOKUSU AYNI DEĞİLDİR

Nefes kokusu ile ağız kokusu arasında bazı farklar vardır. Nefes kokusunu tedaviyle yok edebilmek mümkün değildir.

Ağız kokusu, alkollü ürünlerle giderilemez. Çinkolu macunlar ve gargaralar ağız kokusunda işe yarar. Ağız kokusu ölçüm yapılarak saptanabilir. Karın açken meydana gelen ağız kokusunun nedeni, sindirim sistemindeki bakterilerin faaliyetidir. Tüberküloz, astım, zatürre ve bronşit gibi akciğer hastalıklarında ağız kokusu ortaya çıkar. Peynir gibi bazı gıdaların çok fazla tüketimi de ağız kokusuna neden olabilir.

Bir cevap yazın